Barbara Jans

In mijn werk speel ik met contrasten en deze probeer ik in balans te brengen tot een artistieke eenheid.

Ik maak unica’s, dit is autonoom werk en ik maak gebruiksgoed. Steeds maak ik gebruik van verschillende technieken. Unica's bouw ik meestal met de hand op door middel van kleirolletjes of platen. Beelden boetseer ik. Gebruiksgoed, bijvoorbeeld tafelservies, draai ik stuk voor stuk op een elektrische draaischijf; vervolgens glazuur ik ze met de hand. Ondanks dat ik de borden, kommen, kopjes, in series maak, is toch elk stuk uniek, omdat ieder exemplaar met de hand gemodelleerd is.

Elk werkstuk is handgemaakt in mijn atelier in Amsterdam. Het is een langzaam proces, slow design. Van een brok klei iets met de hand maken tot een eindproduct kost veel tijd. Eerst klei kneden, dan vorm geven, drogen, afwerken, bakken, glazuren en weer bakken. Voordat iets helemaal af is, duurt echt weken. Tijdens het hele proces tot het moment na de laatste glazuurstook kan er nog van alles gebeuren. Het blijft spannend tot het laatste moment, het ogenblik waarop je de oven open doet. Als het werk er dan ongedeerd uitkomt en het glazuur mooi uitgesmolten is, “dan ben ik heel blij.”

Ik ben opgeleid tot keramiste. Ik volgde met succes de 3-jarige opleiding Keramische Technieken aan de Nederlandse Keramiekopleiding te Gouda. Waaraan ik twee extra leerjaren toevoegde: de specialisaties glazuur onderzoek en handvormen.

Het werken met klei blijft mij fascineren. Je raakt nooit uitgeleerd en je kunt telkens weer je grenzen verleggen. Ik experimenteer vooral graag met verschillende soorten klei, nieuwe vormen bedenken. Ook het ontwikkelen van eigen glazuren boeit mij enorm.
Alle objecten die ik creëer, zijn unieke kunststukken. Dat maakt het werk zo bijzonder. Wie bijvoorbeeld een serie borden met toebehoren van mij aanschaf, kan pronken met een servies dat kunstzinnig is omdat alle delen toch weer net een klein beetje verschillen van elkaar. Hierin herkent u de hand van de maker.
Met elke aankoop hebt u a thing of beauty and a joy for ever.

Volg mij op Instagram of Facebook.

 

CV

2011 - 2014 Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda - Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken

2015 Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda - Extra leerjaar glazuren

2017 Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda - Extra leerjaar handvormen

 

download.png